Bring it on!

Bring it on!

 

Vienti ei vedä, työttömyys vaan pahenee, investointeja ei ole… edes olympialaisista ei tule mitaleita… Tällaisia viestejä on “valtamedia” täynnä. Tuore valtakunnallinen Pk-yritysbarometri kertoo jotain aivan muuta: näkymät ovat vahvimmat vuosiin, ja myös työpaikkoja on syntymässä lisää.

Yrittäjät ja pk-yritykset vetävät ontuvaa Suomea jaloilleen. Mitä tarvitaan, että tämä ilmiö nousisi laajempaan tietoisuuteen ja kansalliseksi ylpeyden aiheeksi? Vastaus lienee näinkin yksinkertainen: lisää menestyviä yrittäjiä. Tähän me Nordeassa uskomme. Sen vuoksi aiomme nostaa yrittäjähenkisyyden johtoteemaksemme. Arvomaailman muokkaamisen lisäksi tämä tarkoittaa isoa käytännön työpanosta yrittäjyyden edistämiseen. Kasvu Open -pääkumppanuus, lukuisissa kiihdyttämöissä toimiminen ja tuhannet vuosittaiset yrittäjäkonsultaatiot ovat sitä. Samoin yhteistyö Aaltoesin kanssa. Haluamme omalla osaamisellamme vauhdittaa uuden yrittäjyyden syntyä kautta Suomen.

Miten yrittäjyyttä sitten edistetään? Pankin kohdalla monille tulee ensimmäisenä mieleen rahoitus. Meidän kokemuksemme mukaan se on normaalisti tarveasteikossa vasta kakkonen. Ensin tarvitaan paljon neuvontaa – ja sehän on asiakkaalle ilmaista. Neuvonnasta onkin muodostunut meille päätehtävä, myös yrittäjyyteen liittyvissä yhteistyöhankkeissa. Neuvontatilanteissa meitäkin vaivaa usein varovaisuus. Se sama tauti, joka estää tätä maata monissa kohdin tarttumasta edessä oleviin mahdollisuuksiin. Yrittäjyys on rohkeutta leimallisimmillaan. Heittäytymistä omien kykyjen varaan uskoen niiden vievän pitkälle. Tämä usko yhdistettynä peräänantamattomuuteen on monen menestystarinan keskeinen raaka-aine. Sitä ei ole koskaan liikaa.

Kovenevassa kansainvälisessä kilpailussa usko ja työ eivät yksin riitä. Tarvitaan jatkuvaa osaamisen kehittämistä, verkostoja ja kommunikaatiotaitoja. Näiden ympärille rakentui viime kesän Summer of Startups -kiihdyttämö, joka tuotti upeita tarinoita osin vielä rakennusvaiheessa olleista yrityksistä. Tähän joukkoon uskomme Aalto-yliopiston tarjoavan jatkossakin erinomaisia lahjakkuuksia. Siksi haluamme kantaa oman kortemme kekoon kaiken tämän mahdollistamiseksi. Menestyvä yrittäjyys tarvitsee tekijöikseen yhteiskunnan parhaat voimat, ja heiltä heidän parhaan panoksensa. Siksi viestini on teille tulevaisuuden tähdet: Bring it on!

Sampsa Laine

Head of Business Banking Finland, Nordea